Evaluation of food and nutrition actions in primary health care in Mato Grosso do Sul from the perspective of health professionals

Authors

Keywords:

Health evaluation, Primary Health Care, Public health policies, Nutrition and food programs and policies

Abstract

Introduction: Healthcare in Brazil, through Primary Health Care (PHC), is considered a world reference, and food and nutrition actions are fundamental in this context, however, they are still incipiently implemented. Objective: To evaluate the practices of Food and Nutrition Actions performed by PHC teams in the state of Mato Grosso do Sul, Brazil. Materials and methods: Descriptive study with a quali-quantitative approach through Participatory Diagnosis against a preconceived Theoretical Logic Model. The interviews were transcribed, complemented with field diary records, and the answers on the Activities Dimension were classified according to execution: "Yes'' (performed), "No" (not performed), and "Partial" (partially performed), attributed from the consensus of the majority of answers. Results: 111 professionals from 20 municipalities in the State of Mato Grosso do Sul participated. It was evidenced that food and nutrition actions take place in all assessed cities, with emphasis on the significant initiative and interest of professionals and the State in making food and nutrition actions increasingly effective, with the dimensions of Assistance and Food and Nutritional Care, Prevention of Diseases and Nutritional Disorders and Health Promotion performed in 60.0% or more of the municipalities, while the food and nutritional diagnosis in only 43, 0%. Conclusion: Providing more spaces for debate, as provided by the interviews, and the inclusion of different professional categories in the management and planning process can support this process, especially about food and nutrition diagnosis.

References

BEZERRA, A. C. V.; BITOUN, J. Participatory methodology as an instrument for the territorialization of Environmental Surveillance actions. Ciência & saúde coletiva, v. 22, n. 10, p. 3259–3268, out. 2017.

BRASIL. Ministério da Saúde. Departamento de Atenção Básica. Matriz de ações de alimentação e nutrição na Atenção Básica de saúde. Brasília: Ministério da Saúde; 2009. 78p.

BRASIL; Ministério da Saúde; Secretaria de Atenção à Saúde; Departamento de Atenção Básica. Política Nacional de Alimentação e Nutrição. Brasília: Ministério da Saúde, 2012.

BRASIL. Ministério da Saúde. Portaria nº 2.436, de 21 de setembro de 2017. Aprova a Política Nacional de Atenção Básica, estabelecendo a revisão de diretrizes para a organização da Atenção Básica, no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS). Brasília, DF: Ministério da Saúde, 2017. Disponível em: http://www.brasilsus.com.br/index.php/legislacoes/gabinete-do-ministro/16247-portaria-n-2-436-de-21-de-setembro-de-2017. Acesso em: 18 de jul. 2020.

BRASIL. Ministério da saúde. Departamento de análise de situação de saúde. Vigitel Brasil 2018: Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Estatística e Informação em Saúde. Brasília: Ministério da Saúde, 2019. 131p. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/vigitel_brasil_2011_fatores_risco_doencas_cronicas.pdf. Acesso em: 13 mar. 2020.

CASSIOLATO, M.; GUERESI, S. Como elaborar Modelo Lógico: roteiro para formular programas e organizar avaliação. 2010. Disponível em: http://repositorio.ipea.gov.br/bitstream/11058/5810/1/NT_n06_Como-elaborar-modelo-logico_Disoc_2010-set.pdf. Acesso em: 15 jun. 2021.

CERQUEIRA, L. Guia do Diagnóstico Participativo. FLACSO, Brasil. 2015. Disponível em: http://flacso.org.br/files/2015/08/Guia-do-Diagnostico-Participativo.pdf. Acesso em: 15 jun. 2021.

CORRÊA, V. D. A. F. et al. Metodologia participativa: relato de pesquisa voltada à prática do enfermeiro. Revista Recien - Revista Científica de Enfermagem, v. 10, n. 30, p. 68–76, 30 jun. 2020.

IBGE. Projeção da população do Brasil e das Unidades da Federação: Mato Grosso do Sul. 2020. Disponível em: https://www.ibge.gov.br/apps/populacao/projecao/index.html. Acesso em: 24 jul. 2021.

JAIME, P. C. et al. Ações de alimentação e nutrição na atenção básica: a experiência de organização no Governo Brasileiro. Revista de Nutrição, v. 24, n. 6, p. 809–824, dez. 2011.

MASSUDA, A. Mudanças no financiamento da Atenção Primária à Saúde no Sistema de Saúde Brasileiro: avanço ou retrocesso? Ciência & Saúde Coletiva, v. 25, n. 4, p. 1181–1188, abr. 2020.

MATO GROSSO DO SUL; Secretaria de Estado de Saúde. Relatório Detalhado do Terceiro Quadrimestre – setembro a dezembro de 2019. Campo Grande: Secretaria de Estado de Saúde, 2020. Disponível em http://www.saude.ms.gov.br/wp-content/uploads/2020/02/RELATÓRIO-DETALHADO-DO-TERCEIRO-QUADRIMESTRE-DE-2019.pdf. Acesso em: 29 jun. 2020.

NASCIMENTO, F. A.; SILVA, S. A.; JAIME, P. C. Cobertura da avaliação do consumo alimentar no Sistema de Vigilância Alimentar e Nutricional Brasileiro: 2008 a 2013. Revista Brasileira de Epidemiologia [online], v. 22, e190028, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.1590/1980-549720190028 Acesso em: 20 jul. 2020.

PAIXÃO, A. A.; XIMENES, L. S. V.; SANTOS, E. T. Tendências temporais da mortalidade por desnutrição em idosos no estado de Mato Grosso do Sul, no período de 2002 a 2012. Revista Eletrônica da Associação dos Geógrafos Brasileiros Seção Três Lagoas, v. 1, n. 31, p. 48-65, jun. 2020.

PEDRAZA, D. F. et al. Evaluation of the National School Food Program: Review of the literature. Ciência e Saúde Coletiva, v. 23, n. 5, p. 1551–1560, maio 2018.

PEDRAZA, D. F. Implementation of food and nutrition actions in the context of family health strategy, Paraíba, Brazil. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, v. 37, n. 3, p. 98-109, dec. 2019.

PEDRAZA, D. F. Percepção de enfermeiros sobre o cuidado nutricional à criança na Estratégia Saúde da Família. Saúde debate, v. 4, n. 124, p. 141–151, maio 2020.

PENEDO, R. M.; GONÇALO, C. da S.; QUELUZ, D. D. P. Gestão compartilhada: percepções de profissionais no contexto de Saúde da Família. Interface - Comunicação, Saúde, Educação [online], v. 23, e170451, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.1590/Interface.170451 Acesso em: 15 jun. 2021.

RAMOS, M. P.; SCHABBACH, L. M. O estado da arte da avaliação de políticas públicas: Conceituação e exemplos de avaliação no Brasil. Revista de Administração Pública, v. 46, n. 5, p. 1271–1294, out. 2012.

SANTOS, F. C. R. Nutricionistas dos Núcleos de Apoio à Saúde da Família (NASF) no estado do Ceará: perfil e atuação profissional. 2018. 135 f. Dissertação (Mestrado em Saúde Coletiva) – Universidade Estadual do Ceará, Fortaleza, 2018.

SILVA, D. A. J. da; TAVARES, M. de F. L. Ação intersetorial: potencialidades e dificuldades do trabalho em equipes da Estratégia Saúde da Família na cidade do Rio de Janeiro. Saúde em Debate, v. 40, n. 111, p. 193–205, dez. 2016.

SOUZA, A. P. et al. Estratégia Saúde da Família e a integralidade do cuidado: percepção dos profissionais. Rev. baiana enferm., Salvador, v. 34, e34935, 2020. Disponível em: http://www.revenf.bvs.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2178-86502020000100315&lng=pt&nrm=iso Acesso em: 15 jun. 2021.

TAVARES, J. S. et al. Logframe Model as analytical tool for the Brazilian Breastfeeding and Feeding Strategy. Revista de Nutrição, v. 31, n. 2, p. 251–262, abr. 2018.

VITORINO, S. A. S.; CRUZ, M. M. da; BARROS, D. C. de. Modeling of Food and Nutrition Surveillance in Primary Health Care. Revista de Nutrição, v. 30, n. 1, p. 109–126, fev. 2017a.

VITORINO, S. A. S.; CRUZ, M. M. da; BARROS, D. C. de. Validação do modelo lógico teórico da vigilância alimentar e nutricional na atenção primária em saúde. Cadernos de Saúde Pública [online], v. 33, n. 12, e00014217, 2017b. Disponível em: https://doi.org/10.1590/0102-311X00014217. Acesso em: 20 maio 2020.

Published

2021-12-08

How to Cite

BARBOSA, A. A. de O.; CUNHA BEATO, G.; MARTINS, R. de C. .; OLIVEIRA, M. R. M. de. Evaluation of food and nutrition actions in primary health care in Mato Grosso do Sul from the perspective of health professionals. Public Health Journal of Mato Grosso do Sul, Campo Grande, Mato Grosso do Sul, Brasil, v. 4, n. 1, p. 30–42, 2021. Disponível em: https://revista.saude.ms.gov.br/index.php/rspms/article/view/161. Acesso em: 27 jul. 2024.

Issue

Section

Artigos Originais